Ο γερμανός υψυπουργός Παιδείας και Ερευνας μιλάει για τα εγκαίνια του προγράμματος το οποίο μεταφέρει στην Ελλάδα ορισμένα βασικά στοιχεία του γερμανικού μοντέλου επαγγελματικής εκπαίδευσης.
«Αυτό που έχει σημασία είναι οι Ελληνες, ιδιαίτερα οι νέοι, να αποκτήσουν προοπτική στη χώρα τους» είναι το μήνυμα του Τόμας Ράχελ. Ο γερμανός υφυπουργός Παιδείας και Ερευνας, ο οποίος βρέθηκε πριν από μερικές ημέρες στην Αθήνα για να εγκαινιάσει το πρώτο πρόγραμμα «δυϊκής εκπαίδευσης» - το οποίο επιχειρεί να μεταφέρει στην Ελλάδα ορισμένα βασικά στοιχεία του γερμανικού μοντέλου «επαγγελματικής εκπαίδευσης» -, γνωρίζει τη χώρα μας όσο λίγοι Γερμανοί. Είναι παντρεμένος με Ελληνίδα και διατηρεί στη χώρα μας πολλούς συγγενείς και φίλους, τους οποίους συχνά επισκέπτεται.
Οπως λέει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα», μέσω του προγράμματος «δυϊκής εκπαίδευσης» μπορούν να δημιουργηθούν καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Επιπλέον, υπάρχει το δυναμικό για ευρεία συνεργασία ελλήνων και γερμανών επιστημόνων σε τομείς έρευνας και τεχνολογίας. Αυτός είναι και ο δεύτερος τομέας στον οποίο θα δραστηριοποιηθούν από κοινού τα δύο υπουργεία Παιδείας, με τη συγχρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων που ανακοίνωσαν ο κ. Ράχελ και ο κ. Κ. Αρβανιτόπουλος.
Επιστήμονες Ελλάδας και Γερμανίας, ενωθείτε!
«Η ιδέα πίσω από τη διμερή συνεργασία μας είναι ότι υπάρχει μια δύσκολη κατάσταση στην Ελλάδα λόγω και των μεταρρυθμίσεων. Υπάρχει υψηλό ποσοστό ανεργίας, ιδιαίτερα για τους νέους, και πρέπει να δώσουμε προοπτική στους νέους ανθρώπους στην Ελλάδα» εξηγεί ο κ. Ράχελ. Σε ό,τι αφορά το κοινό ελληνογερμανικό επιστημονικό πρόγραμμα, «είναι το μόνο τέτοιο πρόγραμμα σε διμερές επίπεδο που έχουμε σε όλη την Ευρώπη. Βασίζεται στο μνημόνιο συνεργασίας που είχαν υπογράψει το 2010 η Ανγκελα Μέρκελ και ο Γιώργος Παπανδρέου. Χρηματοδοτείται με 5 εκατ. ευρώ από το γερμανικό υπουργείο Παιδείας και Ερευνας, ενώ άλλα 5 εκατ. ευρώ προσφέρει η Ελλάδα αξιοποιώντας ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω του ΕΣΠΑ. Αλλωστε τα ευρωπαϊκά κονδύλια δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για συνηθισμένα προγράμματα αλλά και στην καινοτομία».
Η συμμετοχή υπήρξε πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που πολλοί περίμεναν. Τελικά θα χρηματοδοτηθούν περίπου 20 διμερή προγράμματα με τη συμμετοχή πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Σκοπός μας είναι να εργαστούμε σε τομείς που έχουν προστιθέμενη αξία και για τις δύο χώρες. Οι Ελληνες αξιολογούν τα ελληνικά προγράμματα και οι Γερμανοί τα γερμανικά. Η ποιότητα των προτάσεων ήταν πολύ καλή και προσωπικά δεν εξεπλάγην καθόλου» μας λέει ο κ. Ράχελ.
Τα ερευνητικά προγράμματα καλύπτουν επτά τομείς. Πρώτον, την Υγεία, και ειδικότερα την έρευνα για τον καρκίνο. Δεύτερον, τη βιοοικονομία, όπου, όπως εξηγεί ο κ. Ράχελ, «θα ανακύψουν τα σημαντικότερα θέματα έρευνας για τα επόμενα 10-15 χρόνια, από τη στιγμή που υπάρχει βαθμιαία απεξάρτηση από το πετρέλαιο και τον άνθρακα».
Οι υπόλοιποι τομείς αφορούν την ενέργεια, τις κοινωνικές επιστήμες (πεδίο στο οποίο έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση κατά τη διάρκεια των ετών που βρίσκεται στην Καγκελαρία η Ανγκελα Μέρκελ), στην ψηφιοποίηση προσωπικών υπηρεσιών και στις εφαρμογές ηλεκτρονικών υπολογιστών, στις οπτικές τεχνολογίες και, τέλος, στη νανοτεχνολογία. Ειδικότερα για τη νανοτεχνολογία, η έμφαση θα δοθεί στη μελέτη αξιοποίησης του γραφένιου - το οποίο για τους περισσότερους αποτελεί απλώς μια ουσία που χρησιμοποιείται στα μολύβια - ως μέσου αποθήκευσης ενέργειας! Σκοπός είναι τα προγράμματα να ξεκινήσουν από 1ης Ιανουαρίου 2014.
Εκπαιδεύοντας με γνώμονα το μέλλον
Στη Γερμανία, καθώς και σε άλλες χώρες της Βόρειας και της Κεντρικής Ευρώπης, το μοντέλο της επαγγελματικής εκπαίδευσης, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν σε νεαρή ηλικία να εγγραφούν σε μια επαγγελματική σχολή και παράλληλα να εργάζονται, είναι πολύ διαδεδομένο. Θεωρείται ότι ικανοποιεί τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τα συνδικάτα, από τη στιγμή που εντοπίζονται τα επαγγέλματα που εμφανίζουν ζήτηση, δημιουργούνται θέσεις εργασίας, και μάλιστα καλοπληρωμένες, και διασφαλίζεται, σε μεγάλο βαθμό, η εργασιακή και κοινωνική ειρήνη.
Οπως σημειώνει ο κ. Ράχελ, τον Νοέμβριο του 2012 μετέβησαν στο Βερολίνο οι υπουργοί Παιδείας από χώρες με υψηλά ποσοστά ανεργίας. Υπεγράφη ένα μνημόνιο κατανόησης, ώστε όσες από τις χώρες αυτές το επιθυμούσαν να αξιοποιήσουν στοιχεία από το γερμανικό μοντέλο εκπαίδευσης.
«Οι χώρες με τις οποίες υπογράψαμε το μνημόνιο ήταν η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Σλοβακία και η Λετονία. Στην ελληνική περίπτωση εμπλέκονται τα υπουργεία Παιδείας και Εργασίας, καθώς και ο ΟΑΕΔ» μας λέει. Ωστόσο η πορεία του προγράμματος είναι μακρά και επίπονη, βοηθούσης και της ελληνικής γραφειοκρατίας...
Πρώτο πεδίο εφαρμογής του προγράμματος στην Ελλάδα είναι ο τουρισμός. Ο σκοπός είναι όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό στην Ελλάδα να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου που θα μπορούν να είναι ανταγωνιστικές και να «απαντούν» στα πλεονεκτήματα άλλων χωρών, όπως οι χαμηλότερες τιμές. «Από το γερμανικό υπουργείο Παιδείας και Ερευνας δαπανήσαμε περίπου 1,5 εκατ. ευρώ για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, π.χ. για την κατάρτιση του προγράμματος ή την επιλογή των καθηγητών»τονίζει.
Ενδιαφέρον να συμμετάσχουν έχουν δείξει και γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Σε πρώτο στάδιο η εκπαίδευση θα επικεντρωθεί σε τρεις τομείς: εστίαση, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, μάγειροι. Παράλληλα ο κ. Ράχελ πρότεινε στον κ. Αρβανιτόπουλο να εξεταστούν και άλλα πεδία όπου η επαγγελματική εκπαίδευση μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας που να αποφέρουν υψηλό εισόδημα. Η ενέργεια, οι μεταφορές και οι υποδομές (λόγω και της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας) και οι κατασκευές είναι μερικοί εξ αυτών.