Aνταλλαγή Νέων μεταξύ Γερμανίας-Πολωνίας-Λιθουανίας-Ελλάδας
Εκπρόσωποι και μέλη του Συλλόγου «ΠΕΡΠΑΤΩ», από τις 17 έως τις 23 Απριλίου 2016, συμμετείχαν στο πρόγραμμα ανταλλαγής νέων «Βuilding Βridges- in balance», στην πόλη Krzyzowa της Πολωνίας και συγκεκριμένα στον Σύλλογο Πρωτοβουλία Kreisau (Kreisau – Initiative e.V.). Στόχοι αυτού του έργου ήταν η διάλυση των εμποδίων μεταξύ των ανθρώπων, η προώθηση μιας ισότιμης σχέσης μεταξύ τους και η απόκτηση νέων εμπειριών. Το έργο χρηματοδοτήθηκε μέσω του προγράμματος της Ε.Ε. Erasmus+.
Το διεθνές αυτό έργο ενσωμάτωσης πραγματοποιείται δύο με τρείς φορές το χρόνο και αφορά νέους με ή χωρίς αναπηρίες από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Κάθε «γέφυρα» (Bridge) έχει στο επίκεντρό της διαφορετική θεματολογία (μουσική, κινηματογράφος, αθλητισμός). Νέοι άνθρωποι από τέσσερις διαφορετικές χώρες (Ελλάδα, Πολωνία, Γερμανία και Λιθουανία) έζησαν μαζί για μία εβδομάδα, αποδεικνύοντας έμπρακτα πως τα σύνορα μπορούν πολύ εύκολα να ξεπεραστούν και όλοι μαζί μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό μέρος του μέλλοντος της Ευρώπης.
Οι 40 συμμετέχοντες παρακολούθησαν διάφορα θεματικά εργαστήρια σε ομάδες. Τα εργαστήρια αυτά ήταν: Ψυχοκινητική, Μαγειρική, Senses und Γνωριμία και επεξεργασία βοτάνων. Στα πλαίσια της παρουσίας του Συλλόγου «ΠΕΡΠΑΤΩ», πραγματοποιήθηκε επίδειξη τριών παραολυμπιακών αθλημάτων (sitting volleyball,boccia,goalball). Οι συμμετέχοντες του προγράμματος είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν βιωματικά τα τρία αυτά παραολυμπιακά αθλήματα (KRZYZOWALYMPICS).
Διεθνές εκπαιδευτικό πρόγραμμα εστιασμένο στην αποκλειστική διδασκαλία αθλητισμού και χορού
Από τις 26 Ιουνίου έως τις 1 Ιουλίου 2016, εκπρόσωποι και μέλη του Συλλόγου «ΠΕΡΠΑΤΩ», συμμετείχαν σε σεμινάριο στα πλαίσια του προγράμματος ανταλλαγής εμπειρογνωμόνων «Kreisauer Modell_in balance», στην πόλη Krzyzowa. Η συγκεκριμένη εκδήλωση διήρκησε έξι ημέρες με θεματολογία τη συμπερίληψη μέσω χορού και ψυχοκινητικής.
Εικοσιπέντε άνθρωποι από τρείς διαφορετικές χώρες (Ελλάδα, Πολωνία, Γερμανία) παρακολούθησαν εντατικά εργαστήρια, πιστοποιώντας στην πράξη το εφικτό της ενσωμάτωσης στην Ευρώπη του μέλλοντος. Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν δύο εργαστήρια διάρκειας 15 ωρών το καθένα για το χορό και την ψυχοκινητική αντίστοιχα, ως «εργαλείων» συμπερίληψης ατόμων των οποίων το κοινό χαρακτηριστικό είναι η διαφορετικότητα. Τα εργαστήρια συντόνισαν ειδικοί από την Αυστρία (Beata Marecka-Zehenbauer) και την Ελλάδα (Αντώνης Καμπάς).
Τα μέλη του «ΠΕΡΠΑΤΩ» επέστρεψαν στην Κομοτηνή με νέες ιδέες και διάθεση εφαρμογής καλών πρακτικών συμπερίληψης σε όλες τις δραστηριότητες που υποστηρίζουν.
Πηγή: ΠΕΡΠΑΤΩ – Σύλλογος Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα και Φίλων Ν. Ροδόπης
Περισσότερες πληροφορίες: Kreisau-Πρωτοβουλία e.V.- Έργα για την ένταξη και την συμπερίληψη Building bridges και Kreisauer Modell