Υπάρχουν μερικά πράγματα στη ζωή μας που δεν αλλάζουν ποτέ. Έτσι κάθε χρόνο στα μέσα Σεπτέμβρη, ξεκινούν τα σχολεία.
Στην πιο «λεπτή» θέση βρίσκονται τα παντός είδους πρωτάκια και οι γονείς τους. Πρωτάκια στο Νηπιαγωγείο, πρωτάκια στο Δημοτικό, πρωτάκια στο Γυμνάσιο και το Λύκειο αλλά και πρωτάκια στην ψυχολογία οι μαθητές που θα παρακολουθήσουν την Γ’ λΛυκείου με φόντο τις Πανελλήνιες Εξετάσεις και την επιτυχία σε αυτές. Για τους μικρότερους μαθητές τη μεγαλύτερη φροντίδα την έχουν οι γονείς και οι δάσκαλοι.
Τα πρωτάκια στο Δημοτικό καλό θα είναι να έχουν προετοιμαστεί ψυχολογικά από τους γονείς τους, χωρίς βέβαια υπερβολές, για το καινούργιο περιβάλλον που θα αντιμετωπίσουν. Οι γονείς δε χρειάζεται να πιέσουν τα παιδιά από την αρχή, για πράγματα που θα έρθουν στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Υπάρχουν όμως μερικές βασικές αρχές που θα πρέπει να ακολουθήσουν. Η παρακολούθηση των επιδόσεων και της κοινωνικής συμπεριφοράς είναι δύο κεφαλαιώδη ζητήματα που οι γονείς οφείλουν να παρακολουθούν. Η καλή συνεργασία με την δασκάλα / δάσκαλο και το διευθυντή του σχολείου είναι απαραίτητη. Δεν χρειάζεται να γινόμαστε φορτικοί στους εκπαιδευτικούς αλλά ούτε και αδιάφοροι.
Παράλληλα, στο σπίτι χρειάζεται να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες για να μπορέσει το παιδί να δουλεύει τα μαθήματά του χωρίς να σταματήσει το παιχνίδι που είναι απαραίτητο γι’ αυτές τις ηλικίες. Η ενθάρρυνση στη δυσκολία που θα συναντήσει στα μαθήματά του είναι η καλύτερη μέθοδος. Τα παιδιά μας δε γίνονται ποτέ καλύτεροι μαθητές ούτε με την πίεση ούτε με το υπερβολικό κανάκεμα. Μη βιαστούμε να τα χαρακτηρίσουμε τεμπέληδες αν αντιμετωπίσουν δυσκολίες τον πρώτο καιρό.
Για τους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουν ότι εισέρχονται σε μια νέα βαθμίδα εκπαίδευσης. Αν υιοθετήσουν την άποψη ότι κουβαλάνε μαζί τους τις γνώσεις που έχουν ήδη αποκομίσει αλλά και ότι παράλληλα κάνουν μια νέα αρχή τότε τα «κέρδη» αφορούν όλους. Τους μέχρι τώρα επιμελείς μαθητές, να μην βαρεθούν με τη σκέψη της επανάληψης της διαδικασίας της εκπαίδευσης, αλλά και αυτούς που έως τώρα δεν τα έχουν πάει καλά, να πιστέψουν ότι μπορούν να κάνουν μια δυναμική επανεκκίνηση.
Ειδική κατηγορία αποτελούν οι μαθητές της Γ’ Λυκείου που πρέπει να δώσουν ό,τι μπορούν τη φετινή χρονιά για την επιτυχία τους στις εξετάσεις. Η επιτυχία είναι κατά κύριο λόγο θέμα σωστής, επιμελούς και μεθοδικής δουλειάς σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
Για μια καλή σχολική χρονιά και επιδόσεις σε όλες τις βαθμίδες, πάνω από όλα παίζει ρόλο η καλή σωματική και ψυχική υγεία. Ένας προληπτικός έλεγχος της υγείας του παιδιού, ειδικά για τις μικρότερες ηλικίες από τον παιδίατρο προλαβαίνει δυσάρεστες καταστάσεις και ξέρουμε αν το παιδί μπορεί να συμμετάσχει σε όλες τις δραστηριότητες της σχολικής ζωής. Επίσης η παρακολούθηση για ενδεχόμενα μαθησιακά προβλήματα είναι επιβεβλημένη και γίνεται πάντα σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς.
Στον ψυχολογικό τομέα η πίεση που δέχονται τα παιδιά από τις ανάγκες του σχολείου, τους γονείς και τον σύγχρονο τρόπο ζωής είναι μεγάλη. Ένα άλλο αρνητικό αποτέλεσμα του σύγχρονου τρόπου ζωής και της εκπαιδευτικής διαδικασίας με τον τρόπο που αυτή γίνεται, είναι ότι τα παιδιά περνούν πολλές ώρες στον υπολογιστή ή την τηλεόραση για να απομονωθούν αλλά και να χαλαρώσουν. Χωρίς καμία διάθεση αυταρχικής αντίληψης πιστεύουμε ότι θα πρέπει να μπαίνουν κάποια όρια στην ώρα που αφιερώνουν στα παραπάνω τα παιδιά και θα πρέπει οι γονείς να ενημερώνονται από τα παιδιά για αυτό που παρακολουθούν ή ασχολούνται. Επίσης η χρήση κινητών τηλεφώνων στις μικρές ηλικίες μάλλον αποπροσανατολίζει τα παιδιά-μαθητές για το νόημα της ύπαρξης της κινητής τηλεφωνίας. Το ενδιαφέρον των γονιών δεν πρέπει να εξαντλείται στην παροχή υλικών μέσων που τις περισσότερες φορές φτάνει στα όρια της υπερβολής, αλλά στη διάθεση χρόνου, στο ενδιαφέρον και την ενθάρρυνση.
Μην ξεχνάμε ότι πρώτα απ’ όλα, τα παιδιά είναι παιδιά!!!