Σύμφωνα με τις Εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την υφιστάμενη ενωσιακή νομοθεσία (http://europa.eu/pol/mult/index_el.htm), μία από τις δεξιότητες που καλούνται να αποκτήσουν/διαθέτουν οι νέοι σήμερα είναι η πολυγλωσσία. Η πολυγλωσσία δεν βοηθά μόνο στον “εμπλουτισμό” των ακαδημαϊκών προσόντων και του βιογραφικού ενός ανθρώπου: μέσα από αυτήν δίδεται η ευκαιρία “ανοίγματος” σε διαφορετικές κουλτούρες και τρόπους σκέψης, σεβασμού της πολυπολιτισμικότητας και δημουργίας γεφυρών επικοινωνίας και αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των λαών. Η σημερινή κατάσταση στο χώρο της παιδείας σχετικά με τα μαθήματα ξένων γλωσσών έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
α) την προώθηση της αγγλικής (κυρίως) γλώσσας, με σταδιακή ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ των άλλων ξένων γλωσσών (με το παράδοξο της διατήρησης π.χ. των Τμημάτων Ισπανικής και Ιταλικής Φιλολογίας στα ΑΕΙ, τη στιγμή που αυτές οι γλώσσες δεν διδάσκονται -πλέον- στα σχολεία ή με την ύπαρξη Τμημάτων Βαλκανικών Γλωσσών, οι οποίες ουδέποτε εδιδάχθησαν σε αυτά)
β) την παροχή ΜΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΟΗΜΕΝΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ξένων γλωσσών από τα σχολεία
γ) την αντιμετώπιση από γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς ως υποδεέστερου (ή, ακόμη χειρότερα, ως ΠΑΡΕΡΓΟΥ) του μαθήματος της ξένης γλώσσας, με αποτέλεσμα τη μη απόδοση της δέουσας σημασίας ή και σεβασμού στο διδακτικό αντικείμενο (ή ακόμη και στον διδάσκοντα!)
δ) την καταφυγή γονέων και μαθητών σε ιδιωτικά κέντρα ξένων γλωσσών, προκειμένου οι μαθητές να αποκτήσουν πιστοποίηση γλωσσικής επάρκειας, με αποτέλεσμα την ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ “ΕΞΑΝΤΛΗΣΗ” των οικογενειακών προϋπολογισμών Η προβληματική που πηγάζει από τις παραπάνω αλληλένδετες και αλληλοτροφοδοτούμενες διαπιστώσεις είναι διπλή:
1. Εφόσον στόχος είναι η δωρεάν παιδεία (στην οποία εντάσσεται και η διδασκαλία των ξένων γλωσσών), γιατί να μην παρέχεται “δωρεάν” πιστοποίηση ξένων γλωσσών;
2. Εφόσον ένας μαθητής είναι κάτοχος πτυχίου ξένης γλώσσας επιπέδου π.χ. C2 γιατί να πρέπει να παρακολουθεί τα σχετικά σχολικά διδακτικά αντικείμενα; Και ενώ το δεύτερο ερώτημα θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί εύκολα, μέσω της 1 (και της Πληροφορικής): Τα προτεινόμενα κάλλιστα μπορούν να εφαρμοστούν αναλόγως και για το μάθημα της Πληροφορικής (για απόκτηση Πιστοποιήσεων MS Office, ECDL Core, ECDL Advanced και ECDL Expert). διαδικασίας “αναγνώρισης"/"απαλλαγής” από το σχετικό μάθημα, στο πρώτο ερώτημα πρέπει μία πιο διευρυμένη απάντηση, η οποία, άλλωστε, θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις για ένα πιο κοινωνικό κράτος, για αναβάθμιση της πολυγλωσσίας και για αξιολόγηση του ρόλου του εκπαιδευτικού. Βασική προϋπόθεση θα αποτελεί η μη βαθμολόγησητων μαθητών, οι οποίοι θα συμμετέχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης γλωσσομάθειας του ΚΠΓ. Το γεγονός αυτό θα απαλλάξει το μαθητή από πρόσθετο άγχος “βαθμολόγησης” και θα βοηθά αυτόν και τους εκπαιδευτικούς να επικεντρώνονται στην απόκτηση πιστοποίησης. Πρακτικά, η εν λόγω πρωτοβουλία θα μπορούσε να υλοποιηθεί ως εξής:
α) Στο τέλος κάθε εκπαιδευτικής περιόδου, ο μαθητής ηλεκτρονικά θα πρέπει να δηλώνει ποιες δύο ξένες γλώσσες επιθυμεί να παρακολουθήσει την επόμενη σχολική χρονιά. Ταυτόχρονα, θα υποβάλλεται σε online διαγνωστικά τεστ προκειμένου να εξακριβωθεί το επίπεδό του στις επιθυμητές προς παρακολούθηση γλώσσες. Οι μαθητές οι οποίοι: 1/ έχουν πιστοποίηση επάρκειας π.χ. C1 και ανωτέρω θα δικαιούνται απαλλαγής από το αντίστοιχο μάθημα της ξένης γλώσσας (είτε διδάσκεται, είτε όχι κατά την τρέχουσα σχολική περίοδο) 2/ δεν επιθυμούν τη συμμετοχή τους σε εξετάσεις πιστοποίησης θα αποτελούν ειδικό τμήμα ξένης γλώσσας, όπως εύλογα αναμένεται, καθώς οι στόχοι του μαθήματος θα είναι διαφορετικοί
β) Τα στοιχεία θα συλλέγονται απευθείας από τη Διεύθυνση Α'/Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης (και το Υπουργείο Παιδείας, εποπτικά/συντονιστικά).
γ) Η Διεύθυνση Α'/Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης θα διαμορφώνει τα τμήματα, κατ’ ελάχιστον 10 μαθητών. Αν δεν είναι δυνατός αυτός ο διαχωρισμός (λόγω μικρού αριθμού συμμετοχών) τότε :
1/ ή να δίνεται η δυνατότητα ένταξης των μαθητών σε άλλη ξένη γλώσσα
2/ ή να τους δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης της ξένης γλώσσας σε άλλη, όμορη σχολική μονάδα
δ) Μετά την οριστικοποίηση από πλευράς μαθητών των επιθυμιών τους (ηλεκτρονικά και σύμφωνα με την παραπάνω κατανομή), η Διεύθυνση Α'/Β’ βαθμιας Εκπαίδευσης (ή και το Υπουργείο Παιδείας) θα είναι σε θέση να ανακατανείμουν το εκπαιδευτικό προσωπικό.
ε) Κατά την έναρξη της εκπαιδευτικής χρονιάς (αλλά και κατά τη διάρκεια αυτής), ο εκπαιδευτικός θα αξιολογεί (και, αν απαιτείται, θα ανακατανέμει) τους μαθητές (αλλά πάντα στην ίδια ξένη γλώσσα).
στ) Στους διδακτικούς στόχους του μαθήματος, θα προστεθεί η επιτυχής εξέταση των μαθητών σε εξετάσεις του ΚΠΓ.
ζ) Οι μαθητές θα εξετάζονται στο ΚΠΓ με την καταβολή του αντίστοιχου παραβόλου, το οποίο, όμως, θα επιστρέφεται (δίκην επιβράβευσης) σε περίπτωση επιτυχούς εξέτασής τους.